Zdá se to až neuvěřitelné, ale největší vinařská společnost v Česku – Bohemia Sekt – sídlí v blízkosti Plzně. Tedy v oblasti, kterou proslavilo především pivo a vinná réva se tu nepěstuje. Že je tomu skutečně tak, se přesvědčíte ve Starém Plzenci na komentovaných prohlídkách výroby nebo při degustaci.
pondělí–pátek: 9:00–16:00
sobota: 10:00–16:00
Prostory, ve kterých se dnes Bohemia Sekt vyrábí, patřily dříve staroplzeneckému pivovaru. Ten však v místní velké konkurenci neobstál, a tak se v průběhu druhé světové války rozlehlé sklepy se stálou nízkou teplotou proměnily na místo, kde se začala vyrábět šumivá vína.
Vůbec prvním sektem, který se zde vyrobil a který zde při oslavách konce války vypili američtí vojáci, bylo červené šumivé víno Black Widow (Černá vdova). O další rozvoj společnosti, která prodává bezmála 18 milionů lahví sektů a šumivých nápojů ročně, se po válce zasloužil francouzský enolog Louis Girardot. Tento rodák z francouzského kraje Champagne na Plzeňsko přinesl nejen dokonalou znalost technologie výroby sektu, ale také kvasinky ze svého rodiště. A právě ony tvoří základ výroby Bohemia Sektu dodnes. Jako svůj největší poklad je společnost uchovává při teplotě -198 °C ve dvou kvasinkových archivech mimo výrobní areál.
Od časů Louise Girardota se výrobní procesy značně proměnily a v řadě případů k manuální výrobě šumivých vín přibyly i novější technologie. Pokud se vydáte na některou z komentovaných prohlídek, objevíte historii i současnost nejprodávanějšího sektu u nás.
Bohemia Sekt nabízí svým návštěvníkům hned tři typy prohlídek. Liší se však pouze rozsahem degustací v závěrečné části. Každá z komentovaných prohlídek vás provede tím nejzajímavějším z výroby místních šumivých vín.
Podíváte se do historických sklepů. Prohlédnete si prostory, kde vzniká nejstarší nepřetržitě vyráběný sekt v Česku, Château Radyně. Seznámíte se s klasickou i charmatovou metodou výroby. Dozvíte se, co je dosažní likér, jak se střásají kvasinky nebo odkalují sekty. Průvodce vás zavede i k největšímu tanku na cuvée, o obsahu milion litrů.
Když budete mít štěstí, uvidíte v provozu i stáčecí linku. Pokud je vám víc než 18 let, k tomu, abyste se stali opravdovým znalcem šumivých vín, vám bude scházet jediné – degustovat.