Srpen
10
Sobota
So |
10. srpna

Historickým autobusem po stopách těžby kaolinu

Vyrazte na zážitkový výlet historickým autobusem Škoda 706 RTO – KAR po stopách těžby kaolinu na Plzeňsku. Cestou si užijete výhledy na stále funkční kaolinový důl v Kaznějově a vaším hlavním cílem bude bývalý kaolinový důl v Nevřeni.

Kaolinový důl Kaznějov

Termíny akce

20. července 2024
Sobota
10:00
10. srpna 2024
Sobota
10:00

Program

Už samotná jízda autobusem Škoda 706 RTO – KAR je zážitkem. Výlet strávíte na palubě československého autobusu, který byl vyráběn národním podnikem Karosa mezi lety 1958 a 1972 (první prototyp již roku 1956).

Na trase po stopách těžby kaolinu vám o těžbě i zpracování této suroviny cestou podá výklad průvodce, který sám dlouhá léta pracoval v kaolince v Kaznějově, informace tedy budete mít opravdu z první ruky a chybět nebudou zajímavé příhody z práce v tomto podniku. Podíváte se k Hromnickému jezírku a na vyhlídku na stále funkční kaolinový důl v Kaznějově. Hlavním cílem výletu je pak návštěva bývalého hlubinného kaolinového dolu v Nevřeni, kde vás čeká komentovaná prohlídka a také zastávka na občerstvení v Centru Caolinum Nevřeň.

Důležité informace

Autobus odjíždí z parkoviště ve Štruncových sadech vedle parkovacího domu Rychtářka v 10:00. Celková délka výletu je cca 8 hod. Součástí ceny výletu je doprava, vstupenka na prohlídku bývalého kaolinového dolu v Nevřeni a doprovod a výklad průvodce v průběhu celého dne.

Vzhledem k poznávacímu charakteru akce, výkladu a délce jízdy není akce vhodná pro děti do 6 let, dětem do 4 let je vstup do kaolinového dolu v Nevřeni zakázán.

Zajímavost

Když se řekne kaolin, pravděpodobně si představíte hlavně porcelán nebo nátěrové hmoty. Díky svým vlastnostem se však kaolin používá např. i jako anorganické plnivo v gumárenství nebo při výrobě papíru. Vyrazte na náš výlet a dovíte se, kde všude se s kaolinem setkáváte každý den.

 

Co zde uvidíte